Gå direkt till innehåll
WW ViktVäktarna i stegkampanj för världens vattenkris

Pressmeddelande -

WW ViktVäktarna i stegkampanj för världens vattenkris

I mars tar WW ViktVäktarna, tillsammans med WaterAid, ett krafttag för att fler ska få tillgång till rent vatten. Via WaterAids stegräknare ska WW ViktVäktarnas medlemmar vandra hela vägen från Sverige till Papua Nya Guinea – en sträcka på 65 miljoner steg. Syftet är att skapa engagemang och samla in pengar till den globala vattenkrisen samt uppmana fler till vardagsmotion.

En ny Sifo-undersökning genomförd av WW ViktVäktarna visar att nästan varannan (49%) svensk dricker upp till en liter vatten per dag. 45 procent dricker en liter vatten eller mer. Men det är långt ifrån verkligheten för de 785 miljoner människor som saknar tillgång till rent vatten.

I 8 av 10 fall är det runtom i världen flickors och kvinnors uppgift att varje dag hämta vatten till familjen, en uppgift som ofta tar flera timmar att utföra. Detta leder till att många kvinnor inte får tid att arbeta och att flickor tvingas sluta i skolan. Därför genomför organisationen WaterAid Sverige kampanjen March for Water varje år under mars månad – ett initiativ för att uppmärksamma världens vattenbrist.

– I nästan alla kriser och katastrofer är det redan utsatta och diskriminerade grupper som drabbas värst. Men rent vatten är en förutsättning för en jämställd värld, och vi hoppas att många tar till sig det budskapet och går för rent vatten tillsammans med oss i mars, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare på WaterAid.

I år kommer WW ViktVäktarna att delta i kampanjen, där medlemmarna uppmanas till att räkna sina steg varje dag via WaterAids stegräknare. På plattformen kan man även starta egna insamlingar och skänka pengar till WaterAids initiativ. Målet är att ta sig hela vägen från Sverige, genom alla länder där WaterAid har programverksamhet, till Papua Nya Guinea; en sträcka som motsvarar hela 65 miljoner steg.

– Vi går för att andra ska slippa gå. Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet och en förutsättning för hälsan – det får inte kräva timmars arbete och kilometerlånga vandringar för att få dricksvatten, säger, Ulrika Ennen, vd på WW ViktVäktarna.

Kampanjen March for Water pågår under hela mars månad, en tid på året då även internationella kvinnodagen (8 mars) och världsvattendagen (22 mars) infaller.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden20-24augusti 2020. Totalt intervjuades 1062 personer i åldern16-79år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö
Sweden