Gå direkt till innehåll
Varannan vill se fler glutenfria alternativ – trots att man inte själv är glutenintolerant

Pressmeddelande -

Varannan vill se fler glutenfria alternativ – trots att man inte själv är glutenintolerant

Drygt varannan svensk vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken och 15 procent uppger att de har valt glutenfria alternativ framför vanliga – trots att de inte själva är glutenintoleranta. Det visar en färsk SIFO-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna. ”Var försiktig med att laborera på egen hand” uppmanar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Trenden med glutenfritt tycks hålla i sig. I en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppger 54 procent av svenskarna att de vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken – trots att de inte själva är glutenintoleranta. 15 procent har valt glutenfria alternativ framför de vanliga även om de inte är glutenintoleranta.

Karin Nileskog har varit kostansvarig på ViktVäktarna i över 20 år och har sett många trender komma och gå genom åren.

– Glutentrenden vi ser nu har lett till fler alternativ i handeln vilket är positivt för dem sombehöver det. Men det finns ingen anledning att skippa gluten om man inte måste – tvärtom ska man vara väldigt försiktig med att laborera på egen hand. Att helt utesluta något ur sin kost kan leda till bristsjukdomar så se till att en läkare eller dietist utvärderar vad som bäst för just dig, säger hon.

Det är framförallt kvinnor som väljer glutenfritt framför vanliga alternativ trots att de inte är intoleranta – 22 procent av kvinnorna mot nio procent av männen. Det är även betydligt fler kvinnor som uppger att de vill se mer glutenfritt i butik trots att de inte själva är glutenintolleranta: 65 procent av kvinnorna mot 44 procent av männen uppger detta.

Från underökningen:

Skulle du vilja se fler glutenfria alternativ i matbutiken?

Ja, eftersom jag är glutenintolerant 1 %

Ja, även om jag inte är glutenintolerant 54 %

Nej 45 %

Antal svar: 1199

Har det hänt att du valt glutenfria alternativ framför vanliga?

Ja, eftersom jag är glutenintolerant 1 %

Ja, även om jag inte är glutenintolerant 15 %

Nej 84 %

Antal svar: 1199

Ämnen

Taggar


Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under april 2015 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 15-79 år. Sammanlagt 1199 svenskar deltog.

Om ViktVäktarna: I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö