Gå direkt till innehåll
Var fjärde äter endast ett lagat mål om dagen

Pressmeddelande -

Var fjärde äter endast ett lagat mål om dagen

28 procent av svenskarna – främst de äldre – äter endast ett lagat mål mat om dagen, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna. Vanligaste förklaringarna är att det beror på gammal vana, att man sällan är hungrig och att man tycker sig vara dålig på att laga mat.

Det är främst de äldre som håller sig till ett lagat mål mat per dag: 42 procent av de som är mellan 56-79 år uppger detta mot 18 procent av de som är 15-34 år.

Att många svenskar inte äter mer än ett lagat mål mat om dagen beror framför allt på gammal vana. Bland de äldre är brist på hunger en annan vanlig förklaring medan de yngre även uppger brist på tid och matlagningskunskaper.

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, uppmuntrar svenskarna att äta både två och tre mål mat om dagen för att undvika sötsug och sockerrikt småätande.

– När blodsockret faller skickar hjärnan hungersignaler som uppmuntrar oss att få i oss energi snabbt – och då sträcker vi oss gärna efter socker och snabba kolhydrater. Den som äter två, helst tre ordentliga mål mat minskar risken för detta genom att blodsockret hålls i schack hela dagen, säger Karin Nileskog.

Från undersökningen:

  • 28 procent äter ett mål lagad mat och dagen
  • Det är främst äldre som håller sig till ett mål: 42 procent av de som är mellan 56-79 år mot 18 procent av de som är 15-34 år
  • Orsakerna till att inte äta fler lagade mål om dagen är (flerval ok):

- Gammal vana: 43 %

- Jag är sällan hungrig: 19 %

- Jag är dålig på att laga mat 16 %

- Jag hinner inte 12 %

- Jag vill gå ner i vikt: 9 %

- Mat intresserar mig inte 8 %

- Jag vill spara pengar: 4 %

- Inget av ovan/vet ej: 16 %

Ämnen


Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under april 2015 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 15-79 år. Sammanlagt 1199 svenskar deltog.

Om ViktVäktarna: I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö