Gå direkt till innehåll
Tre av fyra avstår från hälsorelaterat nyårslöfte - trots återkommande oro för den egna hälsan

Pressmeddelande -

Tre av fyra avstår från hälsorelaterat nyårslöfte - trots återkommande oro för den egna hälsan

Var tredje svensk oroar sig för sin hälsa flera gånger i månaden. Att motionera mer, stressa mindre och äta bättre är de faktorer man tror skulle ha mest positiv påverkan på den egna hälsan – ändå är det få som tänker avlägga några nyårslöften på att göra något av det. Detta enligt en ny sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna.

Undersökningen visar att 33 procent av svenskarna oroar sig för sin hälsa flera gånger i månaden. Drygt var tionde (13%) gör det varje vecka och endast 13 procent gör det aldrig. På frågan kring vilken åtgärd man tror skulle ha störst betydelse när det kommer till att förbättra den egna hälsan svarar flest ”att motionera mer” (64%), ”att stressa mindre/varva ner” (37%) och ”att äta bättre mat” (36%).

Den insikten till trots uppger drygt tre av fyra svenskar (78%) att de inte tänker avlägga några nyårslöften som går ut på att förbättra den egna hälsan under 2016. Endast 5 procent planerar att stressa mindre och äta bättre. Att motionera mer är det hälsorelaterade nyårslöfte som flest planerar – men det handlar fortfarande bara om knappt var tionde svensk (9%).

- Många är brända av för ambitiösa nyårslöften som blivit för svåra att realisera i vardagen. Samtidigt måste man inse att ohälsosamma vanor inte går över av sig själva – de måste brytas, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

- Även ganska små förändringar blir snabbt goda vanor som kan byggas på över tid. Den som äter god och hälsosam mat kommer snart att vilja göra fler hälsosamma val, som att komma igång med träningen eller ta sig tid att varva ner.


Från undersökningen:

Vad tror du skulle ha störst betydelse för just dig när det kommer till att förbättra din hälsa?

Gå ner i vikt 34%

Dricka mindre alkohol 10%

Äta bättre mat 36%

Stressa mindre/varva ner 37%

Sluta röka/dricka 7%

Sova mer 29%

Motionera mer 64%

Annat 5%

Vet ej 5%

Bas 1134


Planerar du att avlägga några nyårslöften för att förbättra din hälsa under 2016?

Ja, gå ner i vikt 5%

Ja, dricka mindre alkohol 2%

Ja, äta bättre mat 5%

Ja, stressa mindre/varva ner 5%

Ja, dra ner på sockret 6%

Ja, sluta röka/snusa 1%

Ja, sova mer 3%

Ja, motionera mer 9%

Ja, annat 2%

Nej 78%

Vet ej 3%

Bas 1134

Ämnen

Taggar


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö