Gå direkt till innehåll
Svenskarna slopar nyårslöftet

Pressmeddelande -

Svenskarna slopar nyårslöftet

Nära sju av tio svenskar kommer inte ha ett nyårslöfte inför nästa år, det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna. Motståndet att sätta ett nyårslöfte är starkare bland männen än bland kvinnorna. Bland dem som ändå har ett nyårslöfte inför 2023 lovar flest att motionera mer och stressa mindre.

ViktVäktarnas senaste Sifo-undersökning visar att få svenskar planerar att starta det nya året med löftet om förbättring. Nästan sju av tio (69%) uppger att de inte kommer ha ett nyårslöfte inför 2023. Fler män (74%) än kvinnor (64%) slopar nyårslöftet i år.

Knappt var tredje (27%) svensk, och då fler kvinnor (33%) än män (22%), uppger att de ändå kommer starta året med ett löfte om förbättring på något sätt. Av de få som uppger att de ska förändra något är det flest (13%) som ska försöka motionera mer. Något färre (9%) har som målsättning att stressa mindre. Endast 7 procent uppger att de vill försöka gå ner i vikt under det kommande året.

– Julen är en tid med många frestelser och när det väl är dags att återgå till vardagen kan det vara svårt att hitta tillbaka till sina hälsosamma rutiner. Ett nyårslöfte – eller egentligen bara en ambition att förbättra sin livsstil – kan vara ett smart sätt att kicka igång året med nya vanor, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna.

  Malmöiter och norrlänningar ratar nyårslöftet
  Andelen som kommer att ha ett nyårslöfte skiljer sig mellan storstäderna. Flest som vill utmana sig själv med ett löfte finns i Stockholm (32%) och Göteborg (29%) medan det är betydligt färre i Malmö (21%). I mellersta Norrland uppger endast 9 procent att de kommer att starta det nya året med ett löfte om förbättring.

  Kommer du att ha något av följande som nyårslöfte inför 2023?
  Ja, motionera mer: 13%
  Ja, stressa mindre/varva ner: 9%
  Ja, dra ner på sockret: 7%
  Ja, gå ner i vikt: 7%
  Ja, sova mer: 7%
  Ja, äta bättre mat: 6%
  Ja, dricka mindre alkohol: 3%
  Ja, sluta röka/snusa: 1%
  Ja, annat: 1%
  Nej: 69%
  Ja-svar (totalt): 27%
  Bas 1 033

  Om undersökningen   
  Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 augusti - 29 augusti 2022. Totalt intervjuades 1033 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

  Ämnen


  Om ViktVäktarna
  ViktVäktarna, internationellt kallat WW WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  Kontakter

  Jenny Holmstedt

  Presskontakt Marketing & Commercial Director 0704 663 808

  Relaterat innehåll

  Om ViktVäktarna

  ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  ViktVäktarna
  Hyllie Boulevard 17
  215 32 Malmö
  Sweden