Gå direkt till innehåll
Svenskarna håller fast vid socker och mättat fett

Pressmeddelande -

Svenskarna håller fast vid socker och mättat fett

Trots restriktiva näringsrekommendationer äter svenskarna stora mängder socker och mättat fett, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna. Drygt var fjärde svensk äter exempelvis choklad och godis flera gånger i veckan och nästan lika många äter lika ofta korv eller bacon.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör högst 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. En burk läsk exempelvis, innehåller 35 gram socker.

Rekommendationerna säger också att högst en tredjedel av allt fett vi äter bör vara mättat fett – vilket bland annat finns i choklad, glass och bakverk men även i ost, Bregott, korv och bacon. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.

Samtidigt visar en nyligen genomförd Sifo-undersökning att 28 procent av svenskarna äter choklad och godis flera gånger i veckan. Nästan lika många (22 procent) äter bullar, kakor, kex och tårta flera gånger i veckan och drygt var tionde (14 procent) dricker läsk flera gånger i veckan.

När det kommer till mättat fett uppger nästan tre av fem att de äter Bregott och fullfet ost flera gånger i veckan – och var fjärde svensk äter lika ofta processat kött som korv eller bacon.

– Utöver det socker och mättat fett vi medvetet stoppar i oss ligger ett stort problem i allt det vi omedvetet får i oss. Konsumenter idag måste få tydligare vägledning så att de kan göra smarta val i vardagen – då skapas också utrymme att unna sig något extra ibland, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Undersökningen visar vidare att fler kvinnor än män äter godis och choklad flera gånger i veckan; 31 procent av kvinnorna mot 25 procent av männen uppger detta. Betydligt fler män än kvinnor dricker däremot sockerrika drycker som läsk eller saft flera gånger i veckan; var femte man (20 procent) gör det jämfört med bara 8 procent av kvinnorna.

Från undersökningen:

28 % äter choklad och godis flera gånger i veckan

22 % äter bullar, kakor, kex och tårta flera gånger i veckan

14 % dricker saft/läsk flera gånger i veckan

56 % äter Bregott flera gånger i veckan

57 % äter fullfet ost flera gånger i veckan

25 % äter korv eller bacon flera gånger i veckan 

Ämnen

Taggar


Källa: Livsmedelsverket

Tillsatt socker: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker/

Mättat fett: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett/

Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 21 oktober – 26 oktober. Totalt intervjuades 1134 personer i ålder 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Om ViktVäktarna: I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö