Gå direkt till innehåll
Svenskarna älskar sin husmanskost

Pressmeddelande -

Svenskarna älskar sin husmanskost

Glöm tapas, tacos och tikka masala – när svenskarna rankar olika matkulturer väljer hela 80 procent det svenska köket. Fler än hälften, 55 procent, sätter svensk husman som sitt absoluta förstahandsval. Näst populärast är det italienska köket (56%) följt av det thailändska köket (30%). Minst populärt är det libanesiska (5%) och det spanska köket (7%).

– Svenskarna är ett matmedvetet folk, vi tänker generellt mycket på vad vi äter. Men oavsett vilka rön som råkar råda, eller vilken diet som är i ropet för tillfället, så kan vi konstatera att majoriteten av oss gärna ser hederlig husmanskost på tallriken, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

I undersökningen, som genomförts av Sifo på uppdrag av ViktVäktarna, ombads svenskarna även att lista sina favoriter bland ett antal klassiska husmansrätter. Resultatet visar att spagetti och köttfärsås är absolut mest uppskattat (37%) följt av köttbullar (26%) och fiskgratäng (26%). Minst populärt är blodpudding (6%), gulaschsoppa (8%), pytt-i-panna (8%) och – något förvånande - falukorv (8%).

Totalt 1023 svenskar deltog i Sifo-undersökningen, som genomfördes i september 2014.

 Vilken husmansrätt gillar du mest? (flerval ok)

Spagetti och Köttfärsås 37 %

Köttbullar 26 %

Fiskgratäng 26 %

Panerad fisk 21%

Kalops 21%

Pannbiff 21%

Kåldolmar 20%

Fläskpannkaka/Pannkaka 18%

Korvstroganoff 16%

Ärtsoppa 15%

Köttfärslimpa 14%

Isterband 10%

Falukorv 8%

Gulaschsoppa 8%

Pytt-i-panna 8%

Blodpudding 6%

(Annan rätt) 11%

(Vet ej) 2%

 

Vilka länders matkultur/kök föredrar du?   (välj dina topp 3favoriter) 

Svenska köket (husman) 80%   

Italienska köket: 56%   

Thailändska köket: 30%  

Grekiska köket: 20%    

Franska köket: 16% 

Kinesiska köket: 15% 

Indiska köket: 13%

Amerikanska köket: 11% 

Mexikanska köket: 10% 

Japanska köket: 9% 

Spanska köket: 7% 

Libanesiska köket: 5% 

(Annat kök: 6%)  

(Vet ej: 3%)   

 

Ämnen


Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, Marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 0733 64 15 74

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under september 2014 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 18-79 år. Sammanlagt 1023 svenskar deltog.

Om ViktVäktarna:

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och
möten. Läs mer på:
viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö