Gå direkt till innehåll
Så lite sover svensken

Pressmeddelande -

Så lite sover svensken

Även om sömnbehovet är individuellt är den gängse rekommendationen att en vuxen person bör sova runt åtta timmar per natt. Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning från WW ViktVäktarna att nära tre av fem svenskar endast sover mellan fyra och sju timmar. Stress och oro är en vanlig orsak till att man inte sover mer.

Att sova tillräckligt är avgörande för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig. Det kan dessutom minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Nu har WW ViktVäktarna låtit Sifo undersöka svenskarnas sömnvanor och hela 56 procent uppger att de endast sover mellan fyra och sju timmar per natt. 18 procent sover mindre än sex timmar.

Det är svenskar i åldersgruppen 56–79 år som sover allra minst. Endast var tredje (32%) i denna åldersgrupp sover mellan sju och åtta timmar per natt. Det kan jämföras med mer än var tredje (34%) i åldersgruppen 35–55 år och nästan hälften (45%) i åldersgruppen 18–34 år.

Stress och oro stor sömnbov
Av de svenskar som sover mindre än sju till åtta timmar per natt svarar var femte (19%) att det är på grund av stress och oro. Det är betydligt fler unga som uppger detta. Nästan var tredje (30%) i åldersgruppen 18–34 år svarar att de inte kan sova mer på grund stress och oro, vilket kan jämföras med var femte (20%) i åldersgruppen 35–55 år och var tionde (9%) i åldersgruppen 56–79 år.

– Sömn är en av våra viktigaste hälsopelare och är avgörande för människans välmående. Stress och oro är vanliga störningsmoment men det finns många knep som kan hjälpa. Regelbunden motion, en hälsosam kost och avkopplande aktiviteter som meditation eller yoga har visat sig bidra till bättre sömn och livskvalité, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

  Smålänningar bäst på att sova

  Småland är det landskap i Sverige där man sover allra bäst. Nästan hälften av alla smålänningar (47%) sover mellan sju och åtta timmar per natt. Det kan jämföras med mellersta Norrland, som hamnar längst ned på listan (26%).

  Från undersökningen

  Fråga: Hur många timmar uppskattar du att du sover per natt? Är du osäker så försök uppskatta efter vad du tror.

  Upp till 4 timmar 0%
  4–5 timmar 3%
  5–6 timmar 15%
  6–7 timmar 38%
  7–8 timmar 37%
  Mer än 8 timmar 5%
  Vet ej 1%
  Bas: 1 134

  Fråga: Du markerade att du sover mindre än 7–8 timmar. Varför sover du inte mer? Ange det svarsalternativ som stämmer överens mest.

  Jag behöver/vill inte sova mer 35%
  På grund av stress/oro 19%
  På grund av intag av alkohol/nikotin/koffein 0%
  På grund av ljud i omgivningen 6%
  På grund av upprepade toalettbesök under natten 7%
  På grund av en förändring i min livssituation 3%
  På grund av sjukdom 4%
  Annat 16%
  Vet ej 11%
  Bas: 653

  Kontakt
  Karin  Nileskog,  kostexpert  på  WW  ViktVäktarna, karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076-782 61 62 
  Ulrika  Ennen, VD på  WW  ViktVäktarna,  ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073-364 15 74 

  Om undersökningen
  Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13-15 september 2021. Totalt intervjuades 1134 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

  Om  WW  ViktVäktarna
  WW  ViktVäktarna, internationellt kallat  WW, tidigare  Weight  Watchers, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar  WW  ViktVäktarnas  medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa  communities  och  en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om  WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök  www.ViktVäktarna.se

  Ämnen

  Kategorier


  WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  Kontakter

  Jenny Holmstedt

  Presskontakt Marketing & Commercial Director 0704 663 808

  Relaterat innehåll

  Om ViktVäktarna

  ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  ViktVäktarna
  Hyllie Boulevard 17
  215 32 Malmö
  Sweden