Gå direkt till innehåll
 Nära var tredje slopar sillen i påsk

Pressmeddelande -

Nära var tredje slopar sillen i påsk

I en tid då allt fler väljer att följa någon form av specialkost har WW ViktVäktarna låtit Sifo fråga svenskarna vad de tänker äta i påsk – och inte. Av resultatet framkommer att flest hoppar över lamm, kaviar och påsktårta. Var femte kommer inte att äta godis, nära var tredje skippar sill – och ännu fler väljer bort alkohol och köttbullar. Potatis och ägg däremot, det tummar svenskarna inte på.

I en färsk Sifo-undersökning frågar WW ViktVäktarna svenskarna vad de kommer – och inte kommer – att äta och dricka nu i påsk. Nio av tio uppger att de kommer att hålla fast vid potatis och ägg, medan tre av fyra väljer bort lamm. Nästan en tredjedel (29%) skippar sill på årets påskbuffé, två av fem (37%) avstår från köttbullar och var femte (20%) kommer att tacka nej till påskgodis.

- Allätarens tid är förbi – nu är det individualismen som styr matvanorna. Att man utesluter något från sin kost och sedan håller fast vid det även under en högtid som påsken tyder också på att man gjort ett långsiktigt livsstilsval och inte ett tillfälligt, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Undersökningen visar vissa skillnader mellan män och kvinnor. Betydligt fler män (72%) än kvinnor (54%) kommer exempelvis att äta köttbullar medan fler kvinnor (36%) än män (24%) kommer att äta påsktårta. När det gäller alkohol som snaps, öl och vin, är det fler kvinnor (39%) än män (26%) som kommer att tacka nej.

Jämför man mellan åldrarna är det betydligt fler (48%) av de som mellan 16-34 år som avstår från sill än de som är 56-79 år (12%). Det är också många fler yngre (36%) som hoppar över lax jämfört med den äldsta målgruppen (14%).

Påskmaten svenskarna väljer/väljer bort i år - hela listan:

Ägg: Kommer att äta: 92% Kommer inte att äta: 8%
Sill: Kommer att äta: 71% Kommer inte att äta: 29%
Kaviar: Kommer att äta: 57% Kommer inte att äta: 43%
Gräddfil: Kommer att äta: 66% Kommer inte att äta: 34%
Snaps/Öl/Vin: Kommer att dricka: 68% Kommer inte att dricka: 32%
Köttbullar: Kommer att äta: 63% Kommer inte att äta: 37%
Potatis: Kommer att äta: 90% Kommer inte att äta: 10%
Lamm: Kommer att äta: 28% Kommer inte att äta: 72%
Lax: Kommer att äta: 76% Kommer inte att äta: 24%
Godis: Kommer att äta: 80% Kommer inte att äta: 20%
Påsktårta: Kommer att äta: 30% Kommer inte att äta: 70%

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Kontakt:
Ulrika Ennen, marknadsdirektör på WW ViktVäktarna 
ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Ämnen

Kategorier


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, nya Weight Watchers, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Relaterat innehåll

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö