Gå direkt till innehåll
Minska 7 kilo fram till jul - laga "lättare" vardagsmat

Pressmeddelande -

Minska 7 kilo fram till jul - laga "lättare" vardagsmat

Middagen är ett enkelt sätt att spara in på kalorier. Genom att byta ut ett par råvaror i din vardagsmat så kan du tappa 7 kilo fram till jul. Nedan får du fem förslag från ViktVäktarna på vanliga rätter som du enkelt kan laga nyttigare.

Bra råvaror
De flesta av oss äter samma mat varje vecka, egentligen med ganska liten variation. Konsten att laga snabb och nyttig mat, är med dagens rika utbud av bra råvaror lättare än någonsin. En stor anledning till att vi "slarvar" med vardagsmaten är för att vi har ont om tid menar Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

- Vi kommer hem efter jobb, kanske vrålhungriga, och ska på ett par minuter fixa till en bra måltid. För det första är risken stor att man hinner få i sig en hel del smått innan maten står på bordet. Sedan kanske man äter en onödigt kaloririk måltid på grund av tidsbrist, säger hon.

Tips:

  • Ät endast frukt och grönt precis före måltiden
  • Planera middagen dagen före

Nya vanor
De flesta av oss äter ungefär samma mat vecka efter vecka med små variationer. Ett bra sätt att börja äta hälsosammare är att köpa bra råvaror och vara försiktig med färdigmaten. Skillnaden mellan ett hamburgermål som köps i gatukök och ett som lagas hemma, är ofta stor vad gäller kaloriinnehåll.

- Många familjer äter korv, köttfärs och mackor flera gånger i veckan. Genom att byta ut falukorven till en magrare sort, köpa nöt- eller skinkfärs istället för den billigare fläskfärsen samt se över pålägg och dryck till mackorna, kan man undvika massor av onödiga kalorier, säger Karin Nileskog.

Vanliga vardagsrätter: ProPoints värde

Pannkakor med sylt och glass
23 ProPoints värde
(3 pannkakor, 3 msk sylt & 2 dl gräddglass).

Falukorv med makaroner
18 ProPoints värde
(200 gram korv, 15% och makaroner)

Spagetti och köttfärssås 19 ProPoints värde
(spagetti, 15% 150 g köttfärs, tomater & lök, 1 msk olja) 

Mackor med O'boy
15 ProPoints värde
2 skivor rostad formfranska, 1 msk smörgåsmargarin, 1 msk marmelad, 2 dl standardmjölk, 1 msk O´boy 2 dl fruktyoghurt 2%

Hamburgare med pommes frites
29 ProPoints värde
Meny på snabbmatsrestaurang; hamburgare, mellan pommes frites, Coca-colaResultat för de fem dagarna:
104 ProPoints värde


 

ViktVäktarnas alternativ: ProPoints värde

Pannkakor med bär och glass 11 ProPoints värde
 (2 pannkakor på lättmjölk, bär, 1 dl glass 10%)

Falukorv med makaroner 10 ProPoints värde
100 g Korv 5% och makaroner (gärna fullkorn)


Spagetti och köttfärssås
12 ProPoints värde
 (spagetti, 90 g färs 10%, lök, morot, krossad tomat  och 1 tsk olja)

Mackor med chokladmjölk
6 ProPoints värde
(1 skiva rågbröd med hela korn, 1 msk färskost, 2 skivor skinka, 2 dl lättmjölk, 2 tsk kakaopulver)

Hamburgare med klyftpotatis 15
ProPoints värde
(Hemgjord hamburgare 100 g färs 10%, potatis, 2 tsk olja,  2 msk ketchup)

Resultat för de fem måltiderna: 52 ProPoints värde

Som medlem hos ViktVäktarna får du en daglig ProPointsbudget som är baserad på kön, ålder, längd och vikt. De flesta kvinnor hamnar runt 29 ProPoints antal och för män ligger det något högre.

ProPoints värdet beräknas utifrån hur mycket protein, kolhydrater, fett och fibrer livsmedlet innehåller.Kontaktperson:

Karin Nileskog, kost och utbildningsansvarig, mob : 070-534 12 04.

 

Ämnen

Taggar


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Presskontakt

Karin Nileskog

Karin Nileskog

Kost & Utbildningsansvarig Kost & Utbildning 076-7826162

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö