Gå direkt till innehåll
Krog- och hämtmat vardagsmiddag för svensken –  samtidigt: hemlagad mat värderas högre

Pressmeddelande -

Krog- och hämtmat vardagsmiddag för svensken – samtidigt: hemlagad mat värderas högre

Var tredje svensk – främst de yngre – uppger att de äter ute eller köper med sig färdiglagad mat till middag hem varje vecka. Samtidigt uppger nära varannan svensk att den hemlagade maten värderas högre nu än för tre år sedan, det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna.

En undersökning som ViktVäktarna har låtit Sifo genomföra visar att nära varannan svensk tycker att den hemlagade maten har ett högre värde idag än för tre år sedan. Trots det svarar en tredjedel av svenskarna att de äter ute eller köper med sig färdiglagad mat till middag varje vecka. Det är främst den yngre åldersgruppen som uppger detta; 41 procent mot 22 procent i den äldre åldersgruppen.

Vidare visar undersökningen att drygt var tredje svensk (34%) äter ute eller köper hem färdiglagad mat till middag varje vecka. Var tionde (9%) gör det två-tre gånger i veckan. Den främsta anledningen är att det är bekvämt och att det sparar tid. Endast en av fem uppger att det är för att man har råd eller för att man är dålig på att laga mat.

– Hämtmat är bekvämt och tacksamt när tiden inte räcker till. Däremot ska man komma ihåg att restaurangmat ofta innehåller mycket salt, socker och mättat fett och dessutom är portionerna ofta onödigt stora. Välj klokt från menyn, undvik panerat och friterat och växla snabbmaten med mer hälsosamma alternativ, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Kontakt:
Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62
Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 19–21 januari 2017. Totalt intervjuades 1229 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen


I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö