Gå direkt till innehåll
Svamp, skinka, lök/vitlök, salami och paprika: såhär ser svenskarnas ultimata pizza ut
Svamp, skinka, lök/vitlök, salami och paprika: såhär ser svenskarnas ultimata pizza ut

Pressmeddelande -

Inför nyårsdagen: svenskarnas favoritpizza framröstad

Nyårsdagen är den dag på året då flest äter pizza. I samband med det har WW ViktVäktarna/Sifo tagit reda på hur svenskarnas ultimata pizza ska se ut – baserat på deras fem favoritingredienser. Undersökningen visar att svamp, skinka, lök/vitlök, salami och paprika är de toppings som får flest röster.

Dagen efter nyårsfesten vaknar många svenskar upp med ett stort pizzasug. Men trots att det finns en uppsjö av klassiker på pizzeriornas menyer så är vissa ingredienser mer eftertraktade än andra. När WW ViktVäktarna har låtit Sifo ta reda på vilka toppings svenskarna föredrar mest – bortsett från tomatsås och ost – rankas svamp (51%) som favoritingrediensen på pizzan. Därefter väljer flest skinka (46%), lök/vitlök (45%), salami (26%) eller paprika (22%) på sin egenkomponerade pizza. De minst populära ingredienserna är musslor (6%), banan (6%) och bläckfisk (2%).

Kött för männen och skaldjur för de äldre
Undersökningen visar vidare att fler män (16%) än kvinnor (5%) gillar att ha kebabkött på sin pizza. Samtidigt är det betydligt fler kvinnor (21%) än män (10%) som föredrar kronärtskocka som ingrediens. Jämför man åldersgrupperna så är det 22 procent i åldern 56–79 år vill ha räkor/scampi på sin pizza, vilket inte är lika populärt bland de yngre i åldern 18–34 år (8%).

– Det härliga med pizza är att det går att variera i oändlighet och att det är så enkelt att sätta sin egen prägel på maträtten. Vill man dessutom ha ett hälsosammare alternativ är det bara att byta ut den vanliga degen mot till exempel tortilla- eller libabröd. Det är gott, enkelt och smakar minst lika gott som den från lokala pizzerian, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Från undersökningen:
Utöver ost och tomatsås, vilka fem ingredienser skulle du välja på en egenkomponerad pizza?
Svamp 51%
Skinka 46%
Lök/vitlök 45%
Salami 26%
Paprika 22%
Oliver 20%
Ananas 19%
Annan 17%
Scampi/räkor 15%
Kronärtskocka 15%
Bearnaisesås 13%
Oxfilé 12%
Kebabkött 11%
Fefferoni 9%
Kyckling 7%
Tonfisk 7%
Musslor 6%
Banan 6%
Vet ej 4%
Bläckfisk 2%
Bas 1 134

Kontakt 
Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna, karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076-782 61 62  
Ulrika Ennen, vd på WW ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073-364 15 74 

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13–15 september 2021. Totalt intervjuades 1134 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Kategorier


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö