Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gillar du dig själv? - Bry dig lite extra om ditt hjärta idag

Alla hjärtans dag är för många en dag då man visar och ger lite mer kärlek till dem som står en nära.
- Att ge är den bästa av gåvor och den ger tusenfalt tillbaka, men glöm inte bort att ge dig själv lite omtanke också. Idag vill vi uppmana alla att tänka på sig själva, sitt eget lilla hjärta och sin hälsa, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Hjärtsjukdom den vanligaste dödsorsaken
Hjärtsjukdom är globalt sett den vanligaste dödsorsaken, enligt WHO. I Sverige drabbas varje dag 44 kvinnor av hjärtattack, det är två kvinnor varje timme. Många vetenskapliga studier visar att viktuppgång ökar risken för hjärtsjukdom, likaväl som viktminskning kan hjälpa till att minska risken.

Vad är de främsta anledningarna till hjärt-kärlsjukdom?
- De två främsta faktorerna är rökning och förhöjda blodfetter. Andra viktiga faktorer är övervikt, och då framförallt bukfetma, samt diabetes, högt blodtryck, osund kosthållning, negativ stress och fysisk inaktivitet. Dessa faktorer påverkar varandra, vilket innebär att ha en faktor ofta ökar risken att ha de andra, säger Tomas Jernberg, docent och överläkare sekundärpreventiva enheten, Hjärtkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Tips på bra hjärthälsa
Vad ska man tänka på om man vill bry sig lite extra om sin egen hälsa och sitt hjärta?
- Alla som kan ska helst motionera minst 30 minuter dagligen, ju mer desto bättre. Man behöver inte jogga i skogen eller träna på ett gym. Det räcker med raska promenader. Har man det stressigt gäller det att hitta motionstillfällena i sin vardag. Sluta åka hiss, ta trapporna, stig av bussen några hållplatser innan du är framme, eller parkera bilen så att det blir en bit att gå, säger Tomas Jernberg.

Undvik mättat fett
Vetenskapliga studier visar också att övervikt är kopplat till ökning av det dåliga kolesterolet LDL, vilket leder till minskning av det goda kolesterolet, högt blodtryck och ökad risk för typ 2 diabetes.
- Det är väsentligt att man når energi-balans, dvs erhållen energi får inte vara mer än den man gör av med. Man ska undvika mättat fett och transfetter och man ska ha en kost rik på frukt och grönt, kostfibrer och fullkorn. Fisk och nötter är också bra mat för
hjärtkärl-hälsan, säger Tomas Jernberg.

I genomsnitt förkortar rökning livet med 10 år och ökar risken för hjärtkärlsjukdomar mångfalt menar läkaren.
- För de som röker är rökstopp ändå den viktigaste åtgärden. Har man kommit till beslut finns ofta god hjälp att få vid vårdcentralerna, säger han.

Livsstilsförändring
Viktväktarna rekommenderar alla sina medlemmar att försöka gå ned tio procent av sin vikt.
- Vi vill att människor ska äta sig till en bättre vikt genom att lära sig någonting som håller hela livet. Redan efter en 10-procentig viktminskning har man stora hälsovinster. Blodtrycket går ned och därmed minskar riskerna för stroke och diabetes och kolesterolvärden kan förbättras, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Kontaktperson:
Karin Nileskog, kost och utbildningsansvarig tfn: 070-534 12 04.

Fakta om ViktVäktarna
ViktVäktarna har funnits i Sverige under 37 år och har sedan starten hjälpt närmare 2 miljoner människor att gå ned i vikt. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten.

Bifogas:
Pointsberäknade recept till Alla Hjärtans dag.


Under tiden den första mars t om den siste maj stöttar ViktVäktarna
Hjärt- Lungfondens
kampanj Rädda Kvinnohjärtat.

 

Ämnen


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö