Gå direkt till innehåll
Varannan svensk grillar nötkött i sommar
Varannan svensk grillar nötkött i sommar

Pressmeddelande -

Det lägger vi på grillen i sommar

De veganska alternativen är fler än någonsin men ändå är det bara 6 procent som uppger att de väljer att lägga veganska köttsubstitut på grillen i sommar, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna. Varannan uppger att de gärna grillar nötkött och var tredje grillar grönsaker. Fläsk, fågel och fisk är andra populära alternativ på sommarens grillmiddagar.

Nu är grillsäsongen här och när WW ViktVäktarna låter Sifo fråga drygt tusen svenskar om vad de lägger på grillen i sommar visar det sig att nötkött är överlägset mest populärt. Varannan (53%) föredrar nötkött, vilket kan jämföras med att bara 6 procent väljer veganska alternativ till kött och fågel. Resultatet för grönsaker är desto högre, två av fem (41%) grillar gärna grönsaker. 38 procent grillar fläsk, 33 procent väljer fågel och 23 procent fisk.

Veganska alternativ lockar dubbelt så många kvinnor
Undersökningen visar vidare att fler än dubbelt så många kvinnor (9%) som män (4%) väljer att grilla veganska alternativ. Det finns även tydliga skillnader mellan åldersgrupperna. Yngre är mest positiva till att grilla veganska alternativ, 13 procent i åldersgruppen 16-34 väljer helst veganska alternativ, jämfört med 4 procent i åldersgruppen 35-55 år och bara 3 procent i åldersgruppen 56-79 år.

– En god stek i all ära men för hälsans skull är det bra att variera sig. Det finns massor av annat som lämpar sig fint för grillen så våga testa något nytt. Det är glädjande att se att så många väljer att grilla grönsaker, oavsett om man är vegan eller ej är det ett bra val. Dessutom är det otroligt gott, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

  En storstadsjämförelse visar även att fler malmöbor (13%) än göteborgare (6%) och stockholmare (4%) gärna grillar veganska alternativ framför kött och fågel.

  Från undersökningen:

  Vad lägger du helst på grillen i sommar?
  Nötkött: 53%
  Grönsaker: 41%
  Fläskkött: 38%
  Fågel: 33%
  Fisk: 23%
  Viltkött: 15%
  Veganska alternativ till kött och fågel: 6%
  Skaldjur: 4%
  Grillar aldrig: 4%
  Vet ej/annat: 1%

  Kontakt   
  Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna, karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076-782 61 62   
  Ulrika Ennen, vd på WW ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073-364 15 74  

  Om undersökningen
  Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 januari-2 februari 2022. Totalt intervjuades 1055 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel. 

  Om WW ViktVäktarna    
  WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, tidigare Weight Watchers, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.ViktVäktarna.se  

  Ämnen

  Kategorier


  WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  Kontakter

  Karin Nileskog

  Karin Nileskog

  Kost & Utbildningsansvarig Kost & Utbildning 076-7826162

  Relaterat innehåll

  Om ViktVäktarna

  ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

  ViktVäktarna
  Hyllie Boulevard 17
  215 32 Malmö
  Sweden