Gå direkt till innehåll
3 av 4 svenskar: känslorna styr vad vi äter

Pressmeddelande -

3 av 4 svenskar: känslorna styr vad vi äter

3 av 4 svenskar äter mer än de tänkt eller behöver, det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av WW ViktVäktarna. De vanligaste anledningarna till att svenskarna äter mer än nödvändigt är att de känner sig uttråkade (38%), trötta (23%) eller stressade (19%).

Idag är det Blue Monday, som infaller den tredje måndagen i januari varje år, och anses vara årets deppigaste dag. Och just nedstämdhet är en bidragande faktor till varför många svenskar äter mer än vad de har tänkt – om man ska tro WW ViktVäktarnas senaste Sifo-undersökning. Av de drygt 1 000 svarande så uppger 11 procent att de äter mer när de är ledsna. Den vanligaste orsaken till att man äter mer än nödvändigt eller planerat är emellertid att man känner sig uttråkad: 38 procent av svenskarna uppger detta. 23 procent överäter när de är trötta och 19 procent gör det när de är stressade.

Totalt menar 75 procent av svenskarna att de äter mer under känslomässiga tillstånd.

– Försök lyssna på kroppen; är det hunger du känner eller är det stress, oro eller allmän nedstämdhet? Om du kommer fram till att det inte är fysisk hunger, försök distrahera dig genom att göra något annat; ring en kompis, titta igenom gamla kort, gå på en promenad eller sätt på din favoritmusik. Det är inte vad du gör som är viktigt utan att du gör det eftersom det hjälper dig att skifta fokus och glömma bort att du ville äta. När vi äter ska vi göra det medvetet och för att stilla vår hunger, och det ska vara njutningsfullt och positivt, säger Karin Nileskog, kostansvarig på WW Viktväktarna.

Stor skillnad mellan kvinnor och män
Undersökningen visar att matvanorna skiljer sig mellan könen. Till exempel är det hela 42 procent av kvinnorna som äter mer när de är uttråkade, jämfört med 33 procent av männen. Dessutom svarar 17 procent av kvinnorna mot endast 6 procent av männen att de äter mer när de känner sig ledsna. Även trötthet är en större faktor hos kvinnorna än hos männen. 29 procent av kvinnorna, jämfört med 17 procent av männen, äter mer när de känner sig trötta.

Ämnen

Kategorier


WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Presskontakt

Karin Nileskog

Karin Nileskog

Kost & Utbildningsansvarig Kost & Utbildning 076-7826162

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö