Gå direkt till innehåll
2 av 5 kollar inte sockerinnehållet – trots sockermissnöje

Pressmeddelande -

2 av 5 kollar inte sockerinnehållet – trots sockermissnöje

Var femte svensk, främst kvinnor och yngre, är missnöjd med sina matvanor – och det är sockerintaget som utgör det största problemet. Samtidigt svarar 39 procent av svenskarna att de inte har för vana att kontrollera hur mycket socker en vara innehåller innan de köper den. Det framkommer av en Sifo-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna.

20 procent av svenskarna är missnöjda med hur de äter. Det är framförallt kvinnor (21% mot 17% av männen) och yngre (32% mot 8% av de äldre) som uppger detta. Av de som är missnöjda svarar 3 av 5 att det största problemet är att man äter eller dricker för mycket socker.

När ViktVäktarna i samma undersökning låter fråga svenskarna om de har för vana att kontrollera hur mycket socker en vara innehåller innan de köper den svarar 39 procent nej. Endast 15 procent uppger att de alltid gör det.

– Viktigast att undvika är förstås uppenbart söta och energirika produkter som läsk, godis, kakor, choklad och liknande. Men det kan också vara bra att hålla koll på det dolda sockret som ofta gömmer sig i exempelvis flingor, fruktyoghurt och olika såser. Att slänga en snabb blick på en varas innehållsförteckning är ett otroligt effektivt sätt att undvika att onödigt mycket socker slinker ner, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.


Så ser du hur mycket tillsatt socker en vara innehåller
1. Kontrollera den totala sockermängden i näringsdeklarationen
Under rubriken näringsdeklaration anges den totala mängden socker "varav sockerarter". I det ingår både naturliga och tillsatta socker. Naturligt socker är till exempel laktos i mjölk och fruktos i frukt och grönsaker.

2. Titta i ingrediensförteckningen efter tillsatt socker
Lär dig känna igen namnen på de olika sockerprodukter som tillsätts i livsmedel. Ibland används flera olika sockerprodukter i varan – tänk på att dessa anges separat på olika platser i ingrediensförteckningen.

Källa: Livsmedelsverket

För att lära dig mer om hur du tolkar näringsdeklarationen och blir en smartare sockerkonsument, besök: Livsmedelsverket

Kontakt:
Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, 076 782 61 62
Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1205 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen

Taggar


Om ViktVäktarna:
ViktVäktarna, internationellt kallat Weight Watchers, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil som omfattar nyttig mat, fysiska aktiviteter och ett positivt sätt att tänka. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö