Gå direkt till innehåll
2 av 3 svenskar sitter halva dagen eller mer  – särskilt tydligt bland unga

Pressmeddelande -

2 av 3 svenskar sitter halva dagen eller mer – särskilt tydligt bland unga

Svenskarna bör ägna sommaren åt att röra på sig – det framgår av resultatet från en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. 64 procent av svenskarna uppger nämligen att de sitter halva dagen eller mer. En tredjedel är stillasittande halva dagen och nära 6 procent av svenskarna uppger att de sitter ned nästan hela dagen. Trenden är särskilt tydlig bland den yngre åldersgruppen.

ViktVäktarna har låtit Sifo ta reda på hur stillasittande svenska folket är. Enligt undersökningen är nära två av tre svenskar stillasittande halva dagen eller mer. Var fjärde svensk sitter ned under 75% av dagen och 6 procent uppger att de sitter ned nästan hela dagen.

Det är framförallt de yngre som spenderar en stor del av det vakna dygnet stillasittandes. Nära tre av fyra i åldersgruppen 15-34 sitter halva dagen eller mer jämfört med 56 procent av de som är 56-79 år gamla. Var tredje person i den yngre målgruppen uppger att de sitter under tre fjärdedelar av sitt vakna dygn jämfört med 17 procent i den äldsta åldersgruppen.

– Att spendera en för stor del av dagen stillasittandes kan leda till hälsorisker, det är något vi måste ta på största allvar. Svenskarna behöver – oavsett ålder – bli bättre på att reflektera över sina motionsvanor. Utnyttja sommaren och ledigheten till att introducera två-tre små men konkreta åtgärder som bryter det stillasittande mönstret, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Från undersökningen
Är stillasittande nästan hela dagen 6 %
Är stillasittande 75 procent av dagen 25 %
Är stillasittande halva dagen 33 %
Är stillasittande 25 procent av dagen 27 %
Sitter nästan ingenting under dagen 9 %

Är stillasittande halva dagen eller mer 64 %

Är stillasittande halva dagen eller mer (15-34 år) 71 %
Är stillasittande halva dagen eller mer (56-79 år) 56 %

Kontakt:
Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62
Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 19–21 januari 2017. Totalt intervjuades 1229 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ämnen


I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Relaterat material

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö