Blogginlägg -
Två recept på svenskarnas romantiska favoriter
Vår senaste Sifo-undersökning visar att svenskarna helst bjuder på – eller bli bjudna på – oxfilé och potatis eller skaldjur med aioli när årets mest kärleksfulla dag närmar sig. Här är två recept på svenskarnas romantiska favoriter.
Smaklig måltid!
Helstekt oxfilé med potatiskaka och fyllda tomater
4 portioner
Ingredienser:
600 g potatis
2 dl matlagningsbas, typ Milda mat 4%
1 ägg
3 msk riven lagrad ost 17%
500 g oxfilé
1 msk flytande margarin
8 cocktailtomater
4 msk färskost 11%
1 msk hackad basilika
blandad sallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis tunt, gärna med mandolin. Lägg potatisen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Vispa samman matlagningsbas och ägg. Krydda med salt och peppar och häll över potatisen. Strö över osten och ställ formen i ett vattenbad i mitten av ugnen tills potatisen blivit mjuk, ca 40 minuter. Sänk värmen i ugnen till 150°. Putsa oxfilén och bryn runt om i margarin. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en ugnsfast form och sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48-50° (för rare), 56-58° (för medium) eller 68-70° (för well done). Ta ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skivas upp. Rör samman färskost och basilika. Krydda med salt och peppar. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Fyll tomaterna med färskosten. Servera köttet med potatiskakan, fyllda tomater och sallad.
Vitlöksräkor med chiliaioli
4 portioner
Ingredienser:
Vitlöksräkor
4 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
4 tsk pressad citronsaft
salt
300 g skalade stora räkor
Chiliaioli
½ röd chili
4 msk lättmajonnäs
2 vitlöksklyftor
2 tsk pressad limesaft
Sallad
2 tsk olivolja
2 tsk dijonsenap
4 msk balsamvinäger
2 tsk flytande honung
salt & peppar
sallad
Gör så här:
Pressa vitlöksklyftor och blanda ihop med olivolja, pressad citronsaft och salt. Lägg räkorna i en påse och häll över marinaden. Låt marinera i kylen minst 15 minuter. Kärna ur och finhacka chili. Blanda ihop majonnäs med chili, pressad vitlök och pressad lime. Vispa ihop olja, senap, vinäger och honung till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop med salladen. Hetta upp en panna och fräs hastigt räkorna i marinaden. Servera med sallad och aioli.
Tips! Detta rätt är perfekt som förrätt eller ihop med andra tapas.