Gå direkt till innehåll
Återanvänd laxen och skinkan i år!
Återanvänd laxen och skinkan i år!

Blogginlägg -

Två recept för minskat julsvinn

En ny undersökning som vi låtit Sifo genomföra visar att svenskarna gärna undviker matsvinn under julen. På frågan hur mycket av den julmat som köpts och lagats svarar nära hälften (44 procent) att de slänger mindre än 10 procent. Drygt var fjärde svensk (29 procent) undviker matsvinn helt.

Till dig som vill inspireras till hur du återanvänder julmaten i år kommer här ett recept för skinkan och ett för laxen.

Till er alla, från oss på ViktVäktarna, en riktigt Smart Jul! 

ÅTERANVÄND JULSKINKAN

Pasta Carbonara med rödkål och valnötter

Spännande variant på Pasta Carbonara med rödkål och valnötter. Rödkålen ger härlig färg och valnötterna en god och nötig smak.

Pasta okokt (300g)
Rödkål färsk (50 g)
Lök 1st (gul)
Vitlök (2 klyfta/klyftor)
Skinka, rökt (200 g)
Rapsolja 1 tsk
Matlagningsgrädde 4 % (2 dl)
Lättmjölk 0,5 % (1 dl)
Äggula (1 st)
Valnötter (fyra halvor)

Koka pastan enligt förpackning, lägg i rödkål och låt koka med sista minuten. Hacka lök och vitlök, tärna skinkan och låt fräsa i ett par minuter. Häll på grädde, mjölk och rör ner äggulan. Låt sjuda ca fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Smart points per portion: 11

ÅTERANVÄND JULLAXEN

Laxpudding med kallrökt lax och spenat
Kallrökt lax tillsammans med dill är en smakkombination som alltid funkar. Testa denna smarriga laxpudding. Den funkar året runt, men är såklart allra bäst med svensk färskpotatis när den säsongen är här.

Potatis (800 g)
Lök 1 st (gul)
Vitlök (2 klyfta/klyftor)
Margarin flytande 80 % (2 tsk)
Lax kallrökt (300 g)
Bladspenat (70 g)
Dill (1 knippe)
Ägg (4 st)
Matlagningsgrädde 4 % (2,5 dl)
Lättmjölk 0,5 % (1 dl)
Morot

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatis. Låt svalna. Skala och strimla lök. Stek löken mjuk i hälften av margarinet. Smörj en ugnsform med resterande margarin.

Skiva potatis och lägg i ett lager i botten på formen. Strimla lax och lägg hälften av vardera laxen, lök, spenat och hackad dill ovanpå. Lägg sedan ett nytt lager potatis och fyll på med resterande lax, lök och spenat. Lägg slutligen potatis överst.

Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Lägg resterande dill i äggstanningen och häll den i formen. Ställ in formen i ugn, ca 25–30 minuter till puddingen stannat och fått en fin färg.

Smart points per portion: 11Ämnen

Relaterade nyheter

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW, är ett globalt hälsoföretag och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. Vi inspirerar miljontals människor till hälsosamma vanor i vardagen. Med vår digitala tjänst och genom personliga möten tar WW ViktVäktarnas medlemmar del av en hållbar livsstil och inspireras till god och nyttig mat, lustfyllda aktiviteter och ett sunt tankesätt. Med mer än fem decenniers erfarenhet av att skapa communities och en stark expertis inom beteendevetenskap strävar vi efter att inspirera till god hälsa för alla. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö