Gå direkt till innehåll
Så vet du om din mage är farligt stor

Blogginlägg -

Så vet du om din mage är farligt stor

Även om forskning visar att män har lättare att lägga på sig runt magen så drabbas både män och kvinnor av den farliga bukfetman, inte minst i tider av hemarbete och ökat stillasittande. Och det är bekymmersamt: bukfetma är nämligen den typ av fett som är allra farligast. Så här tar du reda på om du är i riskzonen.

Ett för högt intag av alkohol triggar ofta till större konsumtion av fet mat och energirika snacks vilket ger många män en "äppelformad" kropp, där fettet koncentreras runt midjan. Kvinnor tenderar istället att bli mer "päronformade" vid viktuppgång, med mer fett kring höfter och lår.

Måttband är det som gäller
Att ställa sig på vågen eller gå på sitt BMI (Body Mass Index) säger inget om var fettet sitter: för att se om ditt midjemått är alarmerande gäller det att ta fram måttbandet. Ställ dig upp, ta ett djupt andetag och mät där du är som störst. Ett mått på över 94 cm för män och 80 cm för kvinnor betyder att det är hög tid att göra något åt problemet.

Maghöjden bortser från underhudsfett
Att mäta maghöjden när du ligger ned ger också en bra bild av var fettet sitter och om du har för mycket av det skadliga bukfettet. Fördelen med den här metoden jämfört med midjemåttet är att man inte får med det ofarliga underhudsfettet i mätningen eftersom det åker åt sidorna när man ligger ned. Ligg på rygg på golvet med böjda knän. Lägg en bok på magen och mät med en linjal avståndet från golvet till boken. För hög buk hos kvinnor är 20 cm och över och för män 22 cm och upp.

Många män vill gå ner i vikt
En Sifo-undersökning vi på WW ViktVäktarna nyligen lät genomföra visar att drygt sex av tio män vill gå ner i vikt. De allra flesta siktar på en viktminskning på två till fem kilo. Samtidigt vet vi att många män som försöker gå ned i vikt ger upp tidigt eftersom de är rädda för att de ska behöva gå hungriga eller ge upp all alkohol. Men oavsett om du är man eller kvinna så kommer du aldrig att lyckas minska ditt midjemått genom att svälta dig eller ge upp allting du tycker om. Fyll ut tallriken med grönt, öka din fysiska aktivitet och njut av allt du tycker om – bara inte alltid och i obegränsade mängder. Måttlighet är nyckelordet!

Ämnen

Relaterat innehåll

Om WW ViktVäktarna

WW ViktVäktarna, internationellt kallat WW WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om WW ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

WW ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö
Sweden