Gå direkt till innehåll
Så stärker du din självkänsla och kroppssyn

Blogginlägg -

Så stärker du din självkänsla och kroppssyn

Vår senaste Sifo-undersökning visar att var fjärde svensk – och då främst kvinnor – någon gång har avstått från sociala sammanhang på grund av sin kroppssyn. Så ska det inte behöva vara. Det positiva är att självkänslan går att träna upp – och att den som gör det också kommer att få en mer positiv kroppssyn.

Här är fem råd på hur du kan stärka din kroppsyn:

1. Sluta jämföra dig med andra
Att inte jämföra sig med andra är svårare än man kan tro. Om du känner att det ständiga jämförandet blir destruktivt kan du börja med att identifiera på vilket sätt det får dig att må. Fundera över vem eller vilka du jämför dig med och vilka tankar och känslor det resulterar i. På så sätt blir du mer medveten om problemet och mer uppmärksam vid nästa tillfälle som känslan väcks.

2. Utmana dig själv
Att utsätta sig för det man tycker är skrämmande är svårt – men det kan hjälpa dig att vinna över dina rädslor. Välj en utmaning som känns lite jobbig, som att ta en dusch i omklädningsrummet efter träningspasset. I takt med att du utsätter dig för fler och fler obekväma situationer växer självkänslan; inte minst av insikten att inget särskilt obehagligt kom ur det.

3. Gör något som gör dig glad
När du gör något du tycker om frigörs endorfiner som gör gott för ditt välmående. Oavsett om det handlar om att vara ute i naturen, umgås med din familj eller titta på en långfilm så stärks din självkänsla av roligheter och avkoppling i vardagen.

4. Ta hand om dig
När du rör på dig, äter hälsosamt och sover bra mår både kropp och huvud bättre. Försök att hitta motivation i något som utmanar dig på ett snällt sätt. Att träna för att bli snygg är med andra ord inte en sund morot. Fokusera i stället på de fördelar som en hälsosam livsstil ger dig – exempelvis mer energi i vardagen eller bättre sömnvanor

5. Avfölj konton som stjäl din energi
När ditt flöde väcker olust över allt som andra tycks hinna göra; svampplockning i skogen, träningspass med vännerna och hälsosamma luncher på trendiga lunchställen – då är det dags att fundera över vilka du följer. Försök att hitta konton som inspirerar dig och avfölj personer som får dig att ifrågasätta din kropp och ditt utseende. Var också observant på dina tankar, vi har ofta en tendens att prata negativt till och om oss själva. Försök i stället tänka på hur du pratar till din bästa vän och “prata” så även till dig själv. Det vill säga på ett snällt, omtänksamt och uppmuntrande sätt.

Ämnen

Kontakter

Karin Nileskog

Karin Nileskog

Presskontakt Kost & Utbildningsansvarig Kost & Utbildning 076-7826162

Relaterat innehåll

Om ViktVäktarna

ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö
Sweden