Blogginlägg -
5 tips för en hälsosam(mare) jul
ViktVäktarnas kostexpert Karin Nileskog ger sina fem bästa tips på hur du maximerar julhelgen utan att tappa hälsofokus - och bjuder samtidigt på tre lite smartare, men lika smaskiga, julrecept.
– I juletid är det lätt att falla för frestelsen att äta mer än man tänkt, vi exponeras ju mer eller mindre dagligen för en massa god mat och andra godsaker. Tänk dock på att goda vanor skapas mellan nyår och jul och inte mellan jul och nyår. Så självklart ska vi njuta av det goda som bjuds, men att göra det med lite eftertanke skadar inte, säger Karin Nileskog, kostexpert på ViktVäktarna.
Karins 5 tips för en hälsosam(mare) jul:
- När det vankas julbord - gå ett varv och kika innan du börjar plocka till dig av julmaten. Välj därefter det som verkligen är jul för dig och njut av det.
- Om det blir julmat vid mer än ett tillfälle, välj olika rätter varje gång.
- Undvik att ta av sådant som egentligen inte lockar - låt det inte slinka ner bara för att det finns.
- Ta en promenad, gärna både före och efter maten. Vi sitter ofta mycket still under julhelgen så alla små tillfällen av rörelse är bra. Magen kommer att tacka dig!
- Sist men inte minst - om det inte blir som du tänkt dig eller planerat för, strunta i det och gå vidare. Att grämas över det som varit ändrar ändå inget!
3 smarta recept till årets julbord:
Rödbetsgravad lax
Portioner: 8
6 msk socker
4 msk salt
4 krm grovt krossade vitpepparkorn
1 kg lax
4 färska rödbetor
Blanda socker, salt och krossade vitpepparkorn. Lägg laxen på ett fat med skinnsidan neråt och gnid in den med kryddblandningen. Skala betorna och riv dem grovt. Lägg ovanpå laxen och klä in med plastfolie. Låt grava i kylen i 4–5 dagar. När gravningen är klar, skrapa bort rödbetorna och skär upp laxen i tunna skivor.
Rostad brysselkål
Portioner: 8
500 g brysselkål
1 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk agavesirap
flingsalt
½ dl hackade pistagenötter
Sätt ugnen på 200°. Halvera brysselkålen och blanda med olja. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen 20–30 minuter tills de fått ordentligt med färg. Blanda runt efter halva tiden. Blanda ihop vinäger och sirap och blanda med kålen. Sätt tillbaka i ugnen ca 5 minuter. Strö över flingsalt och toppa med hackade pistagenötter.
Pepparkaksmuffins med lingonfrosting
Antal: 30
Pepparkaksmuffins:
2 ägg
2 dl socker
1 förp konserverade stora vita bönor
1 dl grekisk yoghurt 0%
1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
Lingonfrosting:
300 g färskost 11%
½ dl lingonsylt
2 msk florsocker
Sätt ugnen på 175°.Vispa ägg och socker pösigt. Lägg sköljda och avrunna bönor i en bunke tillsammans med yoghurt och olja och mixa till en helt slät smet med stavmixer. Blanda sedan ner i äggsmeten. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kryddor och blanda ner i smeten. Fyll muffinsformar till drygt hälften och sätt in i ugnen ca 10 minuter (kolla av med en provsticka). Låt svalna. Lägg färskost, lingonsylt och socker i en bunke och mixa till en slät röra. Bre på muffinsen.
Tips! Vill du göra dig till och göra muffinsen extra snygga är det fint (och gott) att toppa med färska lingon!