Gå direkt till innehåll
5 hälsovanor som kan lindra oro

Blogginlägg -

5 hälsovanor som kan lindra oro

Nästan en av fyra svenskar upplever att det oroliga samhällsklimatet, präglat av inflation och stigande elpriser, påverkar deras hälsa negativt. Ett effektivt sätt att lindra oro kan vara att se över sina hälsovanor.
– Med god hälsa står vi bättre rustade att ta hand om övriga utmaningar, säger WW ViktVäktarnas Karin Nileskog, som här ger fem konkreta hälsotips som kan lindra ängslan i oroliga tider.

Rutiner
De allra flesta mår bra av fasta rutiner och när vi känner oss stressade, mentalt sköra eller nedstämda är det extra viktigt med bra rutiner som stärker den psykiska hälsan.
Det ökar känslan av kontroll i livet, till skillnad från ständiga förändringar som ofta leder till stress. Var lyhörd inför de rutiner som du mår bra av och försök att ha regelbundna tider för mat, sömn och rörelse. Det kan till exempel handla om att äta på ungefär samma tid, att sova ett visst antal timmar eller att ta ett specifikt träningspass på utvalda dagar. Ju mer du lär känna dina behov och vad som fungerar för just dig, desto lättare blir det att hålla sig till rutinerna.

Motion
All form av rörelse är bra och kan påverka vår hälsa positivt. Vi blir piggare, starkare och sover ofta dessutom bättre. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och minimera stillasittandet. Ett gott råd är att försöka få in så mycket vardagsmotion som möjligt: gå uppför rulltrappan, stå upp och jobba, promenera eller cykla till och från jobbet och se varje extrasteg som något positivt. Det kan även vara en bra att prova nya träningsformer och att kombinera träning med att träffa en vän. Utöver de endorfiner som själva träningen ger kommer du sannolikt även att känna dig gladare och mer harmonisk av att ha träffat någon som du tycker om.

Sömn
Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig och bearbeta alla intryck som samlats in under dagen. När du sover bra klarar du lättare av stress och påfrestningar och sömn kan även minska risken för sjukdomar. Vid en känsla av oro och stress kan det ofta vara svårt att komma ner i varv, vilket kan påverka sömnen negativt. Då är det extra viktigt att försöka optimera förutsättningarna för en god natts sömn. Att motionera under dagen, att ta ett avkopplande bad och att försöka lägga sig tidigare är exempel på handlingar som kan bidra till att du sover bättre.

Hälsosam kost
Bra matvanor i form av en näringsrik och hälsosam kost kan spela en avgörande roll för vår hälsa. Genom att äta mer varierat, grönare och lagom mycket får vi lättare i oss alla näringsämnen kroppen behöver, vilket ger både energi och ett stärkt immunförsvar. Att prioritera en mer hälsosam kost kan med andra ord vara en av de mest effektiva förändringar vi kan göra för att stärka såväl kropp som sinne. Ett sätt att smyga in mer hälsosamma matvanor i vardagen är att testa nya varianter av dina favoriträtter. Att byta ut exempelvis rött kött mot gröna alternativ som bönor, linser eller grönsaker kan vara ett enkelt sätt att äta både mer hälsosamt och klimatsmart.

Aktiviteter som gör dig glad
Att känna oro och rädsla över situationer vi inte är vana vid är en helt naturlig och mänsklig reaktion. För att inte fastna i negativa tankar kan det därför vara extra viktigt att prioritera aktiviteter som gör dig glad och som för tankarna på annat. Fundera över vad som ger dig glädje och energi och se till att göra mer av detta. Många mår exempelvis bra av att lägga mer tid på umgänge med vännerna. Oron i omvärlden drabbar de flesta och tillsammans är vi ofta starkare.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Holmstedt

Presskontakt Marketing & Commercial Director 0704 663 808

Relaterat innehåll

Om ViktVäktarna

ViktVäktarna, internationellt kallat WeightWatchers, är ett globalt hälso- och techbolag med människan i centrum och världens ledande kommersiella viktminskningsmetod. I nästan sex decennier har vi inspirerat miljontals människor till hälsosamma vanor. Med hjälp av våra verktyg, expertcoacher och community, följer medlemmarna vårt hållbara, vetenskapligt grundade program fokuserat på viktminskning och inspireras till goda matvanor och ett sunt tankesätt. För att läsa mer om ViktVäktarna och vår syn på en hälsosam livsstil, besök www.viktväktarna.se

ViktVäktarna
Hyllie Boulevard 17
215 32 Malmö
Sweden