Följ WW ViktVäktarna

Hälsa och miljö får svenskarna att välja vegetariskt

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2017 08:00 CEST

3 av 5 svenskar – och då främst kvinnor – väljer idag att äta vegetariskt minst en dag i veckan. Hälsa och miljö är de vanligaste anledningarna till vegetariska dagar medan färre än var tionde svensk väljer vegetariskt för djurens skull. De vanligaste substituten är grönsaker och baljväxter, liksom olika varianter av svamp- och sojaproteiner. Allt enligt en färsk Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna.

ViktVäktarna har låtit Sifo ta reda på hur ofta svenskarna äter vegetariskt – och varför de gör det. En tredjedel svarar att de äter vegetariskt en gång i veckan medan fem procent gör det på heltid. Var femte svensk äter vegetariskt tre dagar i veckan eller mer. Det är främst kvinnor som väljer att äta vegetariskt.

Undersökningen visar vidare att hälsa och miljö är de viktigaste anledningarna till vegetariska dagar. Det tredje vanligaste skälet är att man gör det för smakernas skull. Endast sju procent äter vegetariskt av hänsyn till djuren.

Drygt var tredje svensk som väljer att äta vegetariskt byter ut sitt protein mot grönsaker. Lika många väljer istället baljväxter. Drygt var tionde (13%) föredrar svampprotein som quorn och ungefär lika många (12%) väljer sojaprotein som oumpf eller tempeh. Minst populära substituten är tofu och seitan.

– Det är positivt att se att den vegetariska trenden växer – och en eventuell oro för proteinbrist är oftast obefogad. Sojabönor som tofu och tempeh, sojamjölk, alla sorters bönor och linser, fettsnåla mejeriprodukter, produkter från sädesslag och nötter är alla fullgoda proteinkällor och kan med fördel byta ut köttet flera dagar i veckan. Generellt kan sägas att en varierad, fettsnål kost som betonar fräscha grönsaker, frukt, bönor och linser är en god grund för en bra hälsa och en sund livsstil, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Från undersökningen

Äter vegetariskt en gång i veckan 30%
Äter vegetariskt två dagar i veckan 10 %
Äter vegetariskt tre dagar i veckan 5 % 
Äter vegetariskt fyra dagar i veckan 3 %
Äter vegetariskt fem dagar i veckan 3 % 
Äter vegetariskt sex dagar i veckan 2 % 
Äter vegetariskt sju dagar i veckan 5 % 

Äter vegetariskt för hälsans skull 18 %
Äter vegetariskt för miljöns skull 17 %
Äter vegetariskt för smakernas skull 12 %
Äter vegetariskt för djurens skull 7%
Har bytt ut sitt protein mot grönsaker 36%
Har bytt ut sitt protein mot baljväxter 36%

Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62
Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 19–21 januari 2017. Totalt intervjuades 1229 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.