Följ WW ViktVäktarna

3 av 10 har dragit ned på sitt drickande

Pressmeddelande   •   Sep 08, 2015 08:00 CEST

Tre av tio svenskar dricker mindre nu än för tre år sedan, det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Endast åtta procent dricker mer. Anledningen är att man valt att bara dricka vid speciella tillfällen och att man tänker på sin hälsa. Undersökningen visar vidare att drygt var tionde svensk är nykterist idag.

Alkohol har blivit en icke-trend i Sverige – inte minst bland de yngre. På frågan ”Hur ser dina alkoholvanor ut nu jämfört med för tre år sedan?” svarar 29 procent av svenskarna att de dricker mindre nu. Endast åtta procent svarar att de dricker mer. Det är framförallt de som är mellan 15-35 år som minskat sin alkoholkonsumtion: 42 procent i den åldersgruppen dricker mindre mot 23 procent av de som är mellan 56-79 år.

- Att alkoholkonsumtionen minskat är en positiv utveckling av den hälsotrend som råder i Sverige nu, där vi gått från slentriankonsumtion till mer eftertänksamhet. Många tenderar också att göra sämre val i övrigt när de dricker – inte minst när det kommer till maten – så att prioritera sina tillfällen, och verkligen njuta när de väl inträffar, är en bra strategi, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

De främsta anledningarna till att svenskana dricker mindre alkohol nu än för tre år sedan är för att man väljer att dricka vid speciella tillfällern (26%), att man tänker på sin hälsa (22%) och att man helt enkelt inte tycker att det är lika gott längre (15%).

Undersökningen visar vidare att 13 procent av svenskarna idag är nykterister. 15 procent av de som är i åldern 56-79 år svarar så jämfört med nio procent av de som är i åldern 35-55 år. Det är framförallt kvinnorna som svarar att de är nykterister – 16 procent mot tio procent av männen. 

Från undersökningen:

Hur ser dina alkoholvanor ut nu jämfört med för tre år sedan?

Oförändrat - jag är nykterist 13%

Oförändrat - jag dricker lika mycket nu 49%

Jag dricker mer nu 8%

Jag dricker mindre nu 29%

Vet ej 1%

Varför dricker du mindre idag jämfört med för 3 år sedan? (flerval ok)

Jag kände att jag drack för mycket innan 9%

Jag påverkas negativt av alkohol 10%

Jag tycker inte att det är lika gott längre 15%

Jag har valt att bara dricka vid speciella tillfällen 26%

Jag dricker mindre av hälsoskäl 22%

Jag dricker mindre för att gå ned i vikt 7%

Annat 37%

Vet ej 2%

Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under april 2015 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 15-79 år. Sammanlagt 1199 svenskar deltog.

Om ViktVäktarna:

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.