Följ WW ViktVäktarna

2 av 5 har misslyckats med sina nyårslöften

Pressmeddelande   •   Jul 27, 2016 09:00 CEST

Hittills har 43 procent av de svenskar som avlade nyårslöften inför 2016 misslyckats med att hålla dem, det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna. Svårast har det varit för rökare och snusare att ge upp tobaken, följt av de som ville sova mer och dricka mindre alkohol. De som klarat sig bäst är de som lovade sig själva att motionera mer.

Nära var fjärde svensk (22 %) avlade ett löfte till sig själv på nyårsafton – men idag, sex månader senare, har drygt 2 av 5 brutit det löftet. Svårast har det varit för dem som ville sluta med tobak: här har bara 1 procent lyckats med sitt mål.

Det vanligaste nyårslöftet 2016 var att börja motionera mer och det är även det som flest lyckats hålla. 24 procent av de som lovade sig själva att röra på sig mer har nu börjat motionera.

Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt men knappt var tionde gjorde det till ett nyårslöfte.

– Att sätta upp mål ger en välbehövlig spark i baken. För att behålla motivationen hela vägen kan det däremot vara smart att sikta på flera små delmål snarare än ett stort. Då ökar chanserna att lyckas markant, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Från undersökningen:

Avlade du några personliga nyårslöften för att förbättra din hälsa inför 2016?

Ja, att motionera mer 11 %

Ja, att gå ner i vikt 7 %

Ja, att stressa mindre/varva ner 6 %

Ja, att dra ner på sockret 6 %

Ja, att äta bättre mat 5 %

Ja, att sova mer 3 %

Ja, att dricka mindre alkohol 2 %

Ja, att sluta röka/snusa 1 %

Ja, annat 2 %

Nej 77 %

Vet ej 1 %

Har du lyckats hålla ditt/dina löften så här långt?

Ja, att motionera mer 24 %

Ja, att dra ner på sockret 11 %

Ja, att stressa mindre/varva ner 10 %

Ja, att gå ner i vikt 10 %

Ja, att äta bättre mat 9 %

Ja, att dricka mindre alkohol 7 %

Ja, att sova mer 6 %

Ja, annat 5 %

Ja, att sluta röka/snusa 1 %

Nej 43 %

Vet ej 3 %

Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–29 maj 2016. Totalt intervjuades 1056 personer i ålder 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.