Följ WW ViktVäktarna

Amerikanska forskare fastslår: anpassat viktminskningsprogram kan förebygga diabetes

Nyhet   •   Feb 29, 2016 14:31 CET

En amerikansk studie visar att viktminskningsprogram särskilt anpassade för diabetes kan verka förebyggande. Enligt studien har viktminskningsprogram med specifik inriktning på typ 2 diabetes en större positiv inverkan än vad olika dieter som genomförs på egna initiativ har. Forskarna i USA slår nu ett slag för ViktVäktarna som nationellt viktminskningsprogram anpassat för personer med förstadium till typ 2 diabetes.

Studien, som tagits fram av forskare vid Indiana University School of Medicine i USA, jämför utvecklingen hos två grupper med förstadium till typ 2 diabetes, där den ena följde ett särskilt ViktVäktarprogram inriktat på diabetes och där den andra försökte gå ned i vikt på egen hand. Studien visar betydligt bättre resultat hos den första gruppen – och nu rekommenderar forskarna att använda ViktVäktarna för att ta fram nationella viktminskningsprogram med specifik inriktning på diabetes.

-ViktVäktarna, som är en tillgänglig och erkänd tjänst för allmänheten, skulle kunna öka tillgången på effektiva och förebyggande program inriktade på diabetes. Flexibiliteten i ViktVäktarnas modell är perfekt för personer i behov av lösningar som går att kombinera med dagens hektiska livsstil, säger forskaren David Marrero J.O Ritchey, professor i medicin vid Indiana University School of Medicine.

Tidigare forskning har visat att personer med förstadium till typ 2 diabetes kan minska risken att utveckla sjukdomen med 58 procent om de förlorar omkring 5-7 procent av sin kroppsvikt. Samtidigt har det varit historiskt svårt att i stor skala utforma ett förebyggande program som kan tackla folkhälsoproblemet på sikt.

För att utvärdera ViktVäktarna som en potentiell lösning analyserade forskarna effekterna på vikt och ämnesomsättning hos en grupp som följde ett diabetesspecifikt program från ViktVäktarna. Slutsatserna jämfördes sedan med en kontrollgrupp som också hade förstadium till typ 2 diabetes - men som ombads försöka gå ner i vikt på egen hand.

Personerna i ViktVäktarnas diabetesspecifika program gick ner avsevärt mycket mer än kontrollgruppen som försökte gå ner i vikt på egen hand. I genomsnitt tappade ViktVäktardeltagarna 5,5 procent av sin kroppsvikt under sex månader. De hade även hållit sitt viktresultat efter 12 månader. Den andra gruppen förlorade 0,8 procent av sin kroppsvikt på sex månader och hade dessutom återfått 0,2 procent av sin ursprungliga kroppsvikt efter 12 månader.

-Program som ViktVäktarna, som är redan finns och är tillgängliga för allmänheten, kan anpassas för personer med förstadium till typ 2 diabetes till en rimlig kostnad. ViktVäktarna kan erbjuda en effektiv och lättillgänglig strategi för att förebygga sjukdomen – utan att behöva skapa ny infrastruktur, ta fram komplexa behandlingsprogram eller utbilda nya behandlingsleverantörer, säger Gary Foster, chefsforskare på ViktVäktarna.

Värt att notera:Förekomsten av typ 2-diabetes drabbar mer än 29 miljoner amerikaner varje år. Detta resulterar i årliga kostnader på över 245 000 000 000 dollar. Uppskattningsvis 86 miljoner vuxna amerikaner (37 % i åldern 20 år och uppåt) har förstadium till typ 2 diabetes. Om detta inte hanteras på ett effektivt sätt kan det betyda en lavinartad ökning av typ 2-diabetes i USA.

Kontakt:

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om ViktVäktarna:

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Programmet Mat & Motion med SmartPoints bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.