Följ WW ViktVäktarna

Smart Påsk, önskar ViktVäktarna

Blogginlägg   •   Mar 17, 2016 08:00 CET

Precis som julen är påsken för många en festlig men också utmanande högtid som kretsar mycket kring mat och godis. Enligt en undersökning som ViktVäktarna lät Sifo genomföra under 2014 uppger drygt hälften av alla svenskar som vill gå ner i vikt att de äter mer än de brukar under påskhelgen.

Planering är A och O för den som vill undvika spontana och osmarta matval under högtiderna. Det finns en mängd härliga rätter att ställa på buffébordet i påsk som går att avnjutas med gott samvete – om än inte i obegränsade mängder. Nedan följer recept på fyllda ägg på sallad, laxcarpaccio, grillad lammfilé med tabbouleh, skaldjurstårta och en påskdessert med marängtopping.

Fler påskrecept får du i senaste avsnittet av ViktVäktarpodden, där Karin Nileskog och Fia Arozenius även diskuterar hur du kan lägga upp påsken på smartast möjliga sätt för att få utrymme till lite extra njutning denna mat- och godisstinna helg. Ladda ner ”Avsnitt 13: Påsken” här.

Glad – och smart – påsk, önskar ViktVäktarna!


Fyllda ägg på sallad

8 portioner
SmartPoints/port: 3

8 kokta ägg
4 msk naturell kvarg 1%
1 dl tonfisk i vatten
2 msk kapris
4 dl sallad
1 knippe rädisor
1 ask alfalfagroddar
4 tsk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk äppeljuice

Dela äggen och ta ut äggulorna. Blanda samman äggulor, kvarg och avrunnen tonfisk. Tillsätt finhackad kapris, smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i ägghalvorna. Strimla sallad och rädisor och blanda med groddarna. Vispa samman olja, vinäger och juice, krydda med salt och peppar. Ringla det över salladen. Fördela salladen på ett fat eller små skålar och lägg på de fyllda ägghalvorna.

Skaldjurstårta

12 bitar
SmartPoints/bit: 5

200 g kavring
½ dl flytande margarin
4 dl skalade räkor
2 dl kräftstjärtar
200 g färskost 15%
250 naturell kvarg 1%
3 msk riven pepparrot
½ knippe dill
½ dl gräslök
½ tsk salt
1 krm peppar
50 g rom
1 msk dill
1 rödlök

Blanda margarin med smulad kavring till en deg. Tryck ut i en rund form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt formen stå kallt ca 1 timme. Hacka räkor och kräftstjärtar, spara några hela till garnering. Blanda hackade räkor, kräftstjärtar, färskost och kvarg. Tillsätt pepparrot, dill och gräslök. Krydda med salt och peppar. Rör om noga så att allt blandas. Bred ut fyllningen över botten. Låt stå svalt ett par timmar, gärna över natten. Dekorera tårtan med rom, dill, hackad rödlök och skaldjur.

Laxcarpaccio

4 portioner
SmartPoints/port: 5

200 g färsk lax
4 tsk olivolja
¼ citron, 2 tsk saft
1 msk kapris
2 tsk färsk oregano
1 baguette à 75 g

Putsa laxen och ta bort eventuella ben, lägg den i frysen 1 dygn. Låt laxen tina i kyl någon timme. Skär laxen i tunna skivor (lättast om den är lite fryst fortfarande) och lägg ut dem på kalla tallrikar. Blanda olja och citronsaft och ringla det över laxen, låt det sedan stå och marinera 5 minuter. Fördela kapris och oregano över och krydda med salt och nymald svartpeppar. Servera med bröd och eventuellt en liten sallad.

Grillad lammfilé med tabbouleh

2 portioner
SmartPoints/port: 8

300 g lammfilé

Marinad

2 msk hackad timjan
1 msk balsamvinäger
1 tsk rödvinsvinäger

Tabbouleh

1 dl bulgur
5 körsbärstomater
1 knippe bladpersilja
1 bit gurka
1 salladslök
½ röd paprika
1 knippe mynta
½ citron
2 tsk olivolja

Blanda samman timjan, balsamvinäger och rödvinsvinäger i en plastpåse. Lägg i lammfilén och blanda om. Låt den marinera minst 20 min men gärna över natten. Koka bulgur och låt svalna. Blanda med halverade tomater, hackad persilja, tärnad gurka, strimlad lök, hackad paprika och mynta. Blanda pressad citronsaft med olja och häll det över. Ta upp filén och grilla den. Skär upp i skivor och servera med tabbouleh.

Påskdessert med marängtopping

6 portioner
SmartPoints/port: 5

½ honungsmelon
3 kiwi
2 dl bär
1 apelsin
2 äggvitor
1 dl socker
6 dl naturell yoghurt 0,5%

Sätt ugnen på grill. Skär frukterna i bitar, blanda med skal och saft från apelsinen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret. Fördela yoghurten i 6 ugnsäkra glas. Lägg på frukten och toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen ca 1 min tills marängen fått färg.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.