Följ WW ViktVäktarna

Så skålar du smalt på nyårsafton

Blogginlägg   •   Dec 28, 2015 09:00 CET

När det är dags att fira att året är slut står det som ska inmundigas i fokus, framför allt drycken. Men vad ska man välja att dricka på nyårsafton om målet är ett hälsosamt avslut på året. Här berättar vi mer om hur man på bästa sätt håller sig borta från flytande sockerfällor men ändå sätter en guldkant på kvällen.

Champagne

Välj alltid en torr champagne som går under benämningen ”Brut” vilket innebär att den får innehålla max 12 g socker per liter. På torrhetsgraden är Extra Brut och Brut Nature bäst. I den senare har ingen socker tillagts och den får endast innehålla så kallat restsocker från jäsningen.

SmartPoints/glas: 4 (1,5 dl)

Vin

Liksom champagne kan vin innehålla mycket socker. Det beror på att jästen aldrig lyckas omsätta allt socker i druvorna till alkohol under jäsningen. Vin betecknas som torra, halvtorra, halvsöta och söta. För att ett vin ska få kallas torrt får det max innehålla en sockermängd på 4 till 9 gram beroende på syrahalten. På Systembolagets hemsida och app kan man läsa hur mycket socker varje vin i deras sortiment innehåller.

Vitt vin, torrt, SmartPoints/glas: 5 (2 dl)

Vitt vin, sött, SmartPoints/glas: 8 (2 dl)

Rött vin, SmartPoints/glas: 5 (2 dl)

Glögg

Generellt kan man säga att ju mer alkohol det är i glöggen desto mindre socker. Alkohol innehåller däremot mer energi så det är upp till var och en att göra en avvägning.

Starkvinsglögg, SmartPoints/glas: 9 (1 dl)

Alkoholfri glögg, SmartPoints/glas: 3-6 (1 dl)

Läsk och cider

Gillar man inte vin finns det många olika sorters läsk och cider att välja bland. För cider gäller samma sak som glögg, ju högre alkoholhalt desto mindre socker.

Vanlig läsk, SmartPoints/glas: 6 (2 dl)

Light-läsk, SmartPoints/glas: 0

Cider 4,5 %, SmartPoints/glas: 5 (2 dl)

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.