Följ WW ViktVäktarna

Så övervinner du sötsuget en gång för alla

Blogginlägg   •   Feb 23, 2016 08:58 CET

Att ta sig ur ett ihållande sötsug kan vara svårt – men det är långtifrån omöjligt för den som väl bestämt sig. Det här behöver du förbereda dig på för att komma förbi de första kritiska veckorna.

1. Planera näringsriktiga måltider

Det viktigaste man kan göra för att stävja sötsuget är att hålla blodsockret på en jämn nivå under hela dagen. Det gör man genom att äta regelbundet och hålla sig till mat som ger lång mättnadskänsla och en måttlig blodsockerhöjning. Måltiderna bör vara balanserade och innehålla protein, hälsosamt fett och långsamma kolhydrater. Fullkornsprodukter, grönsaker, linser och bönor tar lång tid för kroppen att bryta ned och ger därför en långsammare och jämnare höjning av blodsockret. Ett högt fiberinnehåll hjälper också till att bromsa processen.

2. Minska tillgängligheten

Se till att fylla kyl och skafferi med bra mat och bra snacks det vill säga sådant som inte frestar dig! Bland de värsta fällorna är tillgänglighet, när vi ständigt konfronteras med godsaker eller annat vi egentligen inte vill äta skapar vi en miljö som gör det extra svårt för oss att lyckas, och det handlar inte om dålig karaktär, det handlar helt enkelt om att det vi ser vill vi äta! Om man av olika skäl måste ha onyttigheter hemma, ställ dem på ställen där de inte syns, om man gömmer dem längst bak i ett skåp är sannlikheten mindre att man frestas att frossa loss! Självklart betyder inte detta att man måsta säga nej tack i alla lägen, men bestäm i förväg när du vill njuta lite extra och däremellan, se till att alltid har frukt och bär nära för ett hälsosamt och gott snacks.

3. Undvik sockerfällorna

Dagens livsmedel är fulla av dolda sockerfällor. Ta frukosten som exempel: flingor, müsli, bröd, smaksatt yoghurt och juice innehåller stora mängder socker. Läs innehållsförteckningarna noga och välj alltid naturella alternativ. En naturell yoghurt kan man själv smaksätta med bär eller frukt. När det gäller müsli och flingor är det inte bara tillsatt socker man bör se upp med utan även torkad frukt. Vissa müslisorter innehåller upp emot 50 procent torkad frukt. Satsa istället på en helt naturell müsli, köpt eller hemlagad, och smaksätt själv med nötter och frukt.

4. Motionera

Motion är en viktig nyckel till framgång. Motionen i sig minskar inte nödvändigtvis sötsuget men all form av träning ökar insulinkänsligheten och ett ansträngande träningspass ett par-tre gånger i veckan motiverar till goda vanor även på kostfronten.

Att bli av med sötsuget tar ett par veckor för de allra flesta. Dessa första veckor kan vara jobbiga, men håll ut – när du väl kommit över den första tröskeln blir det betydligt lättare!

Källa: ViktVäktarna

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.