Följ WW ViktVäktarna

Så får du tid till matglädje

Blogginlägg   •   Nov 25, 2015 09:17 CET

Vår senaste undersökning visar att 28 procent av alla svenskar endast äter ett lagat mål mat om dagen. Ett enda – när vi egentligen borde äta två, eller till och med tre. De flesta menar att det beror på gammal vana, att man sällan är hungrig eller allmän brist på matlagningskunskaper.

Om vi bortser från den mest omedelbara konsekvensen av detta – att ett ojämnt blodsocker ökar sannolikheten för småätande och sötsug – så är det synd att så många går miste om den glädje som god, hälsosam och vällagad mat skänker. Det finns inget som så effektivt och snabbt kan skänka människan välmående och välbehag som ett riktigt gott mål mat.

Gamla vanor går att bryta, men du måste vilja bryta dem. Matlagningskunskaper går att utveckla, men du måste våga experimentera. Och kom ihåg att hungern – när den trots allt slår till – mår väldigt mycket bättre av att stillas med rena och bra råvaror än med olika hel- eller halvfabrikat.

Så får du tid till matglädje:

1. Sök efter recept med begränsad matlagninsgtid. Att laga mat behöver varken vara komplicerat eller tidskrävande – det finns en mängd goda recept som inte tar mer än 15-20 minuter att laga.

2. Utveckla dina paradrätter. De flesta av oss har två-tre rätter vi känner oss säkra på och som inte kräver recept. Experimentera genom att byta ut lite råvaror och kryddor så har du snart nya rätter till din repertoar!

3. Prova matkasse. Färdiga matkassar är ett smart sätt att få inspiration och hjälp till nya recept som inte är för svåra. Dessutom spar du tiden som krävs att planera och handla maten.

4. Bjud på din mat. Vare sig du bor själv eller med din familj så se till att bjuda på din mat ibland. Uppskattning från andra sätter maträtten i fokus och gör din matlagning roligare.

5. Lukta, smaka, tugga. Det kan tyckas självklart – men många glömmer att njuta av maten. Blunda vid första tuggan, ta en stund att reflektera över smakerna. Påminn dig själv att det var värt det lilla besväret att laga rätten.

Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig ViktVäktarna

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.